Zašto Europskoj komisiji smeta Božić?

Europska komisija povukla je smjernice za izbjegavanje diskriminacije i promicanje inkluzivnosti, a koje su izazvale val negodovanja. S pravom! Kontroverzni dokument, naslovljen “Jedinstvo jednakosti”, predlagao je da se u komunikaciji umjesto izraza “božićno vrijeme” koristi “blagdansko vrijeme”.

Doduše, ovdje u Austriji baš kao i u Hrvatskoj, s mnogobrojnih televizijskih emisija čestitaju nam blagdane, praznike pa i na sam Božić, opet je za njih – blagdan. U Austriji će se tako prekinuti i lockdown, virus će na kratko otići na spavanje, kako bi ljudi pohrlili u “blagdansku kupovinu”. O Božiću, rođenju Gospodinovu, neće biti riječi. Iz izloga nam već ionako čestitaju Merry X-mas umjesto Christmas. Jer, Božić je, očito “suvišan”, a ovo je nekako, valjda, prilagodljivo širokim masama.

Srećom, na ove nebuloze briselskih činovnika reagirao je i Vatikan napominjući da su “smjernice” pokušaj brisanja korijena kršćanske Europe.

“To je također poništavanje naših korijena, kršćanske dimenzije Europe, osobito s obzirom na kršćanske blagdane. Naravno, svjesni smo da Europa svoje postojanje i identitet duguje mnogim utjecajima, ali ne možemo zaboraviti jedan od glavnih, ako ne i najvažniji, samo kršćanstvo. Stoga, uništavanje razlika i uništavanje korijena znači upravo to, uništenje osobe.”, napisao je državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin.

Čestitam!

Tags:

Ostavite komentar