Duhovna zvanja: fra Franjo Čolakovac

Franjo Čolakovac rođen je u Vinkovcima 1978. godine od oca Mate i majke Jele rođ. Križić. Djetinjstvo i osnovno školovanje proveo je u Gradištu. Po završetku osnovnoškolskog obrazovanja javio se u malo sjemenište franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu. Pohađao je zagrebačku Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju od 1993. do 1997. Svoje prve privremene redovničke zavjete položio je 1998. na Cresu. Godine 2003. diplomirao je na Papinskom teološkom fakultetu sv. Bonaventure u Rimu. Nakon toga je napustio Red te je sljedećih deset godina živio u rodnom mjestu, radeći kao vjeroučitelj u osnovnoj školi i kao župni suradnik pripremajući djecu i mlade za sakramente. Godine 2017. vratio se u novicijat franjevaca konventualaca i godinu dana poslije položio prve privremene zavjete u Bazilici svetoga Franje u Asizu, u ruke tadašnjeg generalnog ministra reda fra Marka Tasce.

Svečanu misu predvodio je general Reda franjevaca konventualaca fra Marco Tasca uz koncelebraciju brojnih provincijala, kustosa i delegata, koji su sudjelovali na 201. Izvanrednom generalnom kapitulu Reda, misa i obred zavjetovanja novaka ujedno bio i vrhunac. Obredu polaganja zavjeta, uz sudionike Izvanrednog kapitula Reda provincijala fra Josipa Blaževića i generalnog asistenta Reda fra Miljenka Hontića, nazočili su i roditelji fra Franje te magistar bogoslova fra Stjepan Brčina, član asiškoga samostana fra Zlatko Vlahek i gvardijan samostana sv. Antuna u Vinkovcima fra Željko Klarić. Nakon navještaja evanđelja, pristupilo se obredu redovničkoga zavjetovanja pojedinačnim prozivanjem novozavjetovanika, koji su, pred okupljenom zajednicom, izrekli svoje: Evo me! – čime su prigrlili život nasljedovanja svetoga Franje u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. Poslije prozivke, uslijedila je propovijed generala Tasce, u kojoj je ohrabrio mladu braću da ustraju u svojim redovničkim idealima, a po završetku propovijedi svaki je kandidat, stavivši svoje ruke u ruke ministra generala, izrekao obrazac zavjetovanja. Kandidatima je potom predano Pravilo Reda sv. Franje i nove Ustanove Reda, izglasane na Izvanrednom kapitulu. koji se održavao od 24. srpnja do 26. kolovoza u Nemiju kraj Rima.

Na svetkovinu Sv. Franje Asiškog proslavljene 4. listopada 2021. u župi Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu bogoslov Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Franjo Čolakovac položio je doživotne zavjete.

Svoje đakonsko ređenje fra Franjo je imao 9. listopada 2021. u crkvi župe Sv. Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi, a 28. svibnja 2022. na istom je mjesto od kardinala Josipa Bozanića zaređen za svećenika.

Fra Franjo Čolakovac, proslavio je mladu misu u nedjelju, 17. srpnja 2022. u župi Sv. Franje Asiškog u Gradištu.

Od 12. srpnja 2022. fra Franjo je na službi župnog vikara u župi Molve, Varaždinska biskupija.

Ostavite komentar