Biskup Strossmayer i imenovanje župnika u Gradištu

Biskup Strossmayer za svojega je mandata od 1850. do 1905. godine, u župu Gradište za župnike postavljao najučenije, ugledne svećenike, doktore znanosti i sveučilišne profesore.

Gotovo je nemoguće ne primijetiti da je biskup Strossmayer u Gradište za župnike postavljao vjerojatno najjače kadrove s kojima je raspolagao u biskupiji. Takve župnike nisu imali ni gradovi u biskupiji, a kamo li sela! Postavlja se otvoreno pitanje, kako je moguće da u tako malom selu i, iskreno, ne odveć značajnom, u pola stoljeća djeluju svećenici koji su doktorirali u Beču, bili poznati široj javnosti poput Andrije Šumanovca i Mate Topalovića? Tu je dalje i Đuro Streit, izrazito ugledni svećenik, kanonik i kasnije imenovani naslovni biskup risanski. Glazbenik Hladaček je također bio profesor na Bogosloviji kao i Josip Kuhner pa i kasnije poznati svećenik Josip Lovretić bio je u Đakovu na izraženoj poziciji ravnatelja tiskare. Njega je osobno biskup predlagao za Akademiju. Strossmayer je sve nabrojane svećenike znao jako dobro, s nekima bio i istinski prijatelj poput Mate Topalovića. Moguće da je upravo njega zbog njegove bolešljivosti i stresnoga pa i pomalo boemskoga života htio smiriti u pitomo srijemsko selo. Šumanovac se u najvećoj intelektualnoj snazi, već kao renomirani, poznati profesor i mecena, s 43 godine našao u Gradištu i tu proveo 11 godina. I Streit je boravio 11 godina u selu na brdašcu. Doduše, on je i nakon odlaska iz Gradišta još i dalje nastavio sa sjajnom karijerom. Glazbenik Hladaček je bio umjetnička duša i njegovih 17 godina u Gradištu obilježili su veliki usponi, ali i padovi s kojima je i biskup bio nezadovoljan pa onda s tom namjerom da uzdigne posrnulu župu šalje Josipa Kuhnera. Razvidno je da Kuhner to ne prihvaća najbolje i imenovanje doživljava kao degradaciju. Ostaje otvoreno: je li ove uglednike biskup moguće nečim kažnjava pa ih s ugodne katedre i biskupskih dvora šalje u blatne sokake priprostom narodu? Dakako, nikoga ne valja podcjenjivati. To su župljani sela Gradišta, vjerni i ponosni. S izrazitim vremenskim odmakom i proučavajući prepisku smjelo mogu zaključiti da je bilo i jednoga i drugoga. Idite u selo i unaprijedite ga u svakom pogledu! Ali, očito i ovoga: Sada ću te tamo poslati pa se pokaži što možeš i koliko vrijediš! Ostaje sasvim jasna dilema; koliko su ovi svećenici uopće imali iskustva i znanja u pastoralnom djelovanju župe kada se prije s tim uopće nisu bavili, osim jasno Lovretića, koji je u župu došao s 37 godina i s određenim iskustvom i afinitetima koje je poslije sjajno razvio, posebice u etnografskom, narodnom smislu.

Nema nikakve sumnje, Strossmayer je vodio posebnu brigu o svećenicima, a za njegova biskupovanja zaredio je 280 svećenika. Njima je upućivao riječi od dana svoga ustoličenja za biskupa pa do kraja života, govoreći im o uzvišenosti svećeničkog poziva, o svećeničkom zvanju, o svojstvima pravoga svećenika, o uzornom životu.

Ostavite komentar